Tämänpäivän deittailun ongelmaksi on muodostunut tyyppien häviäminen jonnekin. Olet saattanut tapaillakin tuota tyyppiä jo hetken ja olette ehkä jo harrastaneet seksiäkin ja yksi kaunis päivä tuosta unelmien prinssistä tai prinsessasta ei enää kuulu mitään.

Elämäsi murentuu ja mahdollinen stessihormoni ottaa vallan ja erityisesti naiset saattavat aistia oikeaa kipua sydämen kivun ohella. Häipyminen aiheuttaa itsesyytöksiä, katkeruutta, vihaa, suunnatonta surua erityisesti silloin, jos olet jo tuntenut syvää kiintymystä toiseen ihmiseen.

Olen myös itse kokenut tuon häviämisen hyvinkin surun murtamana. Jopa muutamankin kerran. Molemmat noista ihmisistä merkitsivät minulle jo hyvin paljon tunnetasolla ja heidän häviäminen elämästä ghoustaamalla oli kuin puukonisku suoraan sydämeen.

Naisena minulle olisi vähemmän kipua tuottavaa, jos mies vain vaikka laittaisi viestin, että “Hei, olen vähän miettinyt tätä ystävyyttämme/suhdettamme ja tarvitsen omaa tilaa ja aikaa nyt enemmän, kuin tätä suhdetta. Koska en voi luvata nyt mitään suhdetta, katson paremmaksi lopettaa intiimi ystävyytemme tähän. Toivotan elämääsi kaikkea hyvää.” Tämän tyyppinen viesti satuttaisi paljon vähemmän kuin viesteihin vastaamattomuus.

Oli miten oli, yksinkertaisuudessaankin tunneälyä ja empatiakysyä voi harjoittaa hyvinkin yksinkertaisin harjoittein. Alkuun voi päästä esimerkiksi miettimällä millaisia vaihtoehtoja minulla voi olla ennen katoamista ja miten nuo vaihtoehdot voisivat vaikuttaa toiseen ihmiseen. Jos feidaamisen taustalla on kolmas henkilö, voisiko olla esimerkiksi järkevämpää kertoa, että on palannut esimerkiksi exän kanssa yhteen tai että on löytänytkin työpaikaltaan uuden tuttavuuden, johon rakastui ensisilmäyksellä ja jonka kanssa haluaisi edetä pidemmälle kuin toisen kanssa. Elämä on valintoja, toiset osaavat valita oikeat vaihtoehdot ja toisille se vaatii hieman harjoittelua.

Jos kuitenkin ihmiset ovat olleet intiimisti ja suhteessa on käsitelty yhdessäolemisen ajatuksia moniltakin suunnilta on vain oikeus ja kohtuus, että tuo suhde lopetetaan asianmukaisesti, eikä vain katoamalla toisen elämästä.

Onko viesteihin vastaamattomuus sitten henkistä väkivaltaa? Julmaa se ainakin on ja kertoo ehkä enemmän ihmisen henkisestä kapasiteetista ja tunneälystä kuin väkivallan käytöstä. Tuolla feidaavalla ihmisellä tuskin on omat kriisit käsiteltynä tarpeeksi monipuolisesti, jotta hän pysyisi samaistumaan jätetyn henkilön tunnekokemukseen. Jossittelun aiheita on monia ja niihin pidättäytyminen ei ole hyväksi jätetylle osapuolelle vaan ne pitää jättää omaan arvoonsa.

Se, että on silmittömästi ihastunut toiseen tekee tuosta häipymisestä sydäntä murtavan asian, jonka parantumiseen voi mennä pitkäksin aika. Se loukkaa myös ihmisen itsetuntoa sekä tekee jälkensä luottamukseen tulevia kumppaneitakin kohtaan. Siksi jätetylle on tärkeää käydä läpi nuo itsetunto ja luottamusasiat, jotta pystyy aloittamaan uuden suhteen puhtaalta pöydältä. Mikäli itsellä on yksin hankalaa päästä tuosta yli, voi seksuaaliterapeutin vastaanotolla käynti auttaa avaamaan solmuja ja löytämään rauha tuon asian kanssa.

Rakkauden asia on aina herkkää ja toista ihmistä tulisi aina kohdella kuitenkin niin, kuin haluaisi itseää kohdeltavan samassa tilanteessa.

Toivotan kaikille rakkaudentäyteistä Uutta Vuotta 2020 ja muistakaa puhua toisillenne.

Maria Haanpää Seksuaaliterapeutti