Kaukosuhde voi olla raskasta, mutta se voi olla myös juuri sitä mikä pitää parin hitsautuneena toisiinsa vuodesta toiseen. Jokainen suhde on erilainen toisille 20km matka on liikaa ja toiset voivat pitää suhdetta yllä vaikka välimatkaa olisi 7500km.

Kaukosuhteiden toimivuus on jokaisesta itsestään kiinni ja sen onnistumisen edellytys on positiivinen erillisyyden kokemus. Parisuhteen molempien osapuolten on osattava elää omaa elämään erillisinä ihmisinä parisuhteessa eikä toinen voi alkaa vaatimaan ykseyttä tai epätodellista yhdessäoloa.

Erillisyys parisuhteessa on tärkeää myös lähisuhteissa ja monelta parilta unohtuukin olla omia itsejään liitossa, omine harrastuksineen ja menoineen. On tärkeää niin lähi- kuin kaukosuhteissakin osata itse tehdä itsensä onnelliseksi eikä odottaa toisen tekevän itseä onnelliseksi. Onnellisuus lähtee itsestä ja se heijastuu toiseen positiivisessa mielessä, joka voi toki lisätä kumppanin onnellisuutta.

Kaukosuhteen lähijaksojen ongelmallisuudeksi voi kehittyä liian suuret odotukset, kun ollaan oltu erossa pitkäkin aika. On hyvä keskustella etukäteen asioita, joita halutaan kokea ja tuntea lähijakson aikana. On myös hyvä sopia yhdessäoloajasta ja mikä aika on sopivaa viettää ystävien kanssa. Keskustelemattomuus johtaa epätietoisuuteen ja epätodellisiin odotuksiin jotka pahimmillaan pilaavat koko yhdessäoloajan.

Seksuaalisuuden osalta lähi- ja kaukosuhteet ovat pariskunnan omissa mieltymyksissä olevia asioita. Toisille kaukopareille sopii vallan hyvin, että seksiä voidaan harrastaa myös toisten kanssa väliajoilla, kun taas toisille pareille tuo on täysin poissuljettu vaihtoehto. Molemmat vaihtoehdot ovat täysin ok ja parin itsensä päätettävissä. Kenelläkään ulkopuolisella ihmisellä ei ole tuohon sanomista. Tärkeintä on selvittää ja sopia parin omat säännöt seksuaalisuuden suhteen.

Seksi voi olla mitä mahtavinta kaukosuhteen lähijaksoilla, mutta odotukset voivat pilata tuonkin kauniin asian ja ilmiriidalta välttyäkseen parin täytyy sopia myös seksin osalta mitä odottaa kumppanilta ja mitä itse haluaa. Kaukosuhteen lähijaksolta palaava voisi kokeilla vaikka aamulla alkavaa esileikkiä, jossa jo kertoo kumppanilleen viettelevänsä tämän kohdatessa tällä ja tällä tavalla. Tässä kohdin lupaukset tulee myös täyttää ja kotona oleva kumppani voi tyhjentää tarvittaessa talon vieraista, jotta tuo kohtaaminen olisi täydellinen ja molempien odotuksia vastaava.

Alkoholi ei välttämättä ole paras mahdollinen matkakaveri palaavalla kumppanilla. Erityisesti jos odotukset ovat seksin suhteen korkealla, känninen kumppani ei ehkä ole se mitä puoliso odottaa tulevaksi ja ilmiriita voi olla turhauttava tuliainen. Myös odottava osapuoli voi siemailla, odottaessaan kumppania palaavaksi, muutaman viinilasillisen liikaa ja sama pettymys voi laukaista ydinsodan. Kaukosuhteisilla onkin monia luottamuksellisia asioita mietittävänä, jotta odotukset olisivat molempia osapuolia tyydyttävät.

Parhaimmillaan paluuseksi on, jotain sellaista, missä esileikki on jopa kuukausia kestävää ja lopulta ihokosketus, vaikka vain sivelemällä laukaisee vartalon lävistäviä väristyksiä. Iho ihoa vasten tuntuu tainnuttavalta huumeelta ja kietoutuneet vartalot tuntevat kosketuksen energisoivan voiman. Tuon kaltainen kiihko ja seksi voi erittää sellaisen hormoniryöpyn, joka antaa energiaa moneksi päiväksi eteenpäin ja samat hormonit aiheuttavat hyvänolon ja yhteenkuuluvuudentunteen, joka hitsaa tuota paria vielä tiiviimmin yhteen.

Harmillisesti kaikki kaukosuhteiden lähijaksot eivät pääty noihin räjäyttäviin seksuaalisiin nautintoihin, vaan parisuhteessa saattaa olla moniakin ongelmallisia kohtia halujen yhteensovittamisen, pettämisen, luottamuksen tai muun seksuaalisuuteen liittyvän alueen suhteen. Silloin voi olla hyvä miettiä seksuaaliterapiavastaanotolla käyntiä, jossa terapeutin kanssa yhdessä voidaan löytää ratkaisut pulmiin.

-Maria H. seksuaaliterapeutti opiskelija