“Lähden kauppaan, mutta oloani varjostaa jokin erikoinen tunne taustalla. Se tunne on syvä ahdistus. Tiedän, että kauppakäynnit täytyy tehdä nopeasti ja juuri niin kuin olen kotona suunnitellut ja ääneen sanonut tai muuten saan tuntea nahoissani. Jo ennen kuin pääsen kauppaan puolisoni soittaa oletko jo kaupassa ja hän soittaa toisenkin kerran vielä tarkistaakseen olenko jo tulossa kaupasta.” Tämäkin tarina on tosi monelle ihmiselle, mutta edes läheiset eivät sitä tiedä tai näe. Mustasukkaisuus ja toisen ihmisen kontrolloiminen ahdistaa, mutta siitä voidaan päästä kyllä yli joko yhdessä tai erikseen.

Ahdistus vaikuttaa myös seksuaalisuuteen ja oman kehon kokemiseen. Jos tunnet olosi koko ajan tarkkailun alaiseksi ja syytetyksi pettämisestä vaikuttaa se koko olemukseesi. Tunnet olosi alakuloiseksi ja seksuaaliset halut katoavat jopa niin, että et halua enää harrastaa seksiä ollenkaan, saati sitten, että tuntisit olevasi naiseutesi/miehisyytesi ruumiillistuma. Tunnet olosi poissolevaksi eikä puolison viettely yritykset saa sinussa minkäänlaista värähdystä aikaiseksi. Mikäli kuitenkin pystyt harrastamaan seksiä puolison kanssa, voit jopa kokea fyysistä kipua, joka voi olla somaattinen oire. Ikäänkuin seksuaalisuus näivettyisi sinusta pois ja oma minäkuvasi alkaa häviämään kuin tuhka tuuleen.

Mustasukkaisuuden ja toisen kontrolloimisen taustalla on monia syitä ja niiden syiden selvittämiseen kannattaa oireilevan puolison varata aika psykoterapiaan. Mustasukkaisuus on pieninä annoksina mukavan tuntuista välittämistä, mutta laajetessaan se antaa vahvoja merkkejä henkisestä väkivallasta, joka on lainsäädännössä yhtä vahva laiton toimi, kuin fyysinen väkivaltakin, mutta valitettavasti huonommin näytettävissä toteen.

Jos puolisosi on mustasukkaista tyyppiä on hyvin tärkeää tietää, että et itse pysty omilla teoillasi mitenkään vähentämään mustasukkaisuutta. Vaikka jäisit koko loppuelämäksesi neljän seinän sisälle, löytää hän aina huomautettavaa omassa toiminnassasi. Mustasukkaisen puolison toimet tulisi nostaa esille ja keskustella asioista, läheisten kanssa sekä hakea apua terapiasta.

Mustasukkainen saattaa käyttäytyä mm.seuraavanlaisesti:

 • Ei hyväksy ystäviäsi
 • Ystäväsi eivät saa olla vastakkaista sukupuolta
 • Loukkaantuu jos mainitset vastakkaisen sukupuolen nimen
 • Loukkaantuu voimakkaasti jos mainitset jonkun exäsi nimen
 • Loukkaantuu, jos näet entisen koulukaverin jossain ja jäät juttelemaan. Suuttuu jos se on vielä vastakkaista sukupuolta ja halaatte
 • Vaatii tietää kenen kanssa olet jutellut kaupassa, harrastuksissa tms.
 • Vaatii tulemaan suoraan harrastuksista kotiin ja suuttuu jos aikataulut eivät mene minuutilleen niin kuin hän on odottanut
 • Illanistujaisissa ollessasi hän soittelee jatkuvasti tarkistuspuheluja (mitä useammin niitä tulee, sen vakavampi mustasukkaisuus ongelma on)
 • Vaatii näyttämään sähköpostisi tai puhelinhistorian
 • Lukee salaa puhelintasi tai sähköpostejasi
 • Syyttää pettämisestä hatarin perustein, vaikka minkäänlaista aihetta ei ole
 • Suuttuu jos kerrot olleesi työkavereiden kanssa lounaalla ja vaatii saada tietää ketä kaikkia paikalla oli ja mistä puhuitte
 • Kyselee existä tai ei missään nimessä halua kuulla heidän nimeään mainittavan
 • Syyttelee tekemisiäsi ja tekemättä jättämisiäsi
 • Vaatii seksiä erityisesti sen jälkeen, kun on juuri loukannut sinua
 • Vaatii rakkaudenjulistuksia

Ymmärrettäväsi haluat loppuun saakka uskoa, ettei mitään ongelmaa parisuhteessa ole ja uskot asioiden parantuvan ajan mittaan, kunhan vain itse olet kiltti ja luottamuksen arvoinen. Uskot jopa itse pystyväsi parantamaan tuon mustasukkaisuuden pois. Asia ei kuitenkaan ole niin yksiselitteinen. Sairaalloinen mustasukkaisuus on todellinen ongelma johon ei löydy suoranaisia vastauksia, mutta mustasukkainen ihminen vaatii terapiaa. Seksuaaliterapiassa ei pystytä ratkaisemaan henkilön mustasukkaisuusongelmaa, mutta seksuaaliterapiassa voidaan käydä läpi parisuhteen sisäisiä asioita, joilla voidaan parantaa keskinäisiä välejä, jos molemmat osapuolet haluavat jatkaa parisuhdettaan ja saada siitä nautinnollisen ja molempia osapuolia tyydyttävän suhteen. Tämä edellyttää myös sitä, että mustasukkainen osapuoli sitoutuu itse psykoterapiaan oman ongelmansa vuoksi.

Seksuaaliterapiassa voidaan eheyttää kuitenkin alistetun osapuolen kadotettua seksuaalisuutta, halua ja oman kehon uudelleen oppimista. Sen avulla voidaan myös voimistaa oman elämän hallintaa ja käsitellä toiveita siitä, millaista elämää hän todella haluaa elää. Terapiatyöskentely toimii myös loistavasti, mikäli tuo suhde ajautuu eroon, sillä uudistuminen vaatii selkeitä suunnitelmia siitä, mihin suuntaan tulevaisuudessa lähdetään etenemään. Seksuaaliterapiassa on mahdollista kartoittaa parisuhteen peruspilarit joiden perustalla suhde voi toimia turvallisesti, kunnioittavasti ja sitoutuneesti. (Lue blogini: Miten puhut puolisostasi)

Jos mustasukkaisuus johtaa henkiseen tai fyysiseen pahoinpitelyyn tai seksuaaliseen väkivaltaan on se aina rangaistava teko ja siitä tulee viipymättä ilmoittaa poliisille.

Rakkaudella, Maria Haanpää

Olen pahoillani. Anna anteeksi. Kiitos. Rakastan sinua. -Ho’oponopono