Miehisyyden arka paikka on varmasti potenssi-ongelmat. Jos varsinaista lääketieteellistä ongelmaa ei ole voidaan puhua psyykkisestä lukosta. Helpoiten psyykkisen ongelman tietää siitä, että mies pystyy saamaan yön aikana unissaan erektion, mutta kumppanin kanssa tai yksin tuo erektio ei enää onnistukaan. Psyykkisiä lukkoja voidaan lähteä tarkastelemaan seksuaaliterapian kautta lähemmin, mutta miten ihmessä pääkoppa voi vaikuttaa penikseen?

Mikäli erektiohäiriö ei ole fyysisen sairauden aiheuttamaa, voidaan vyyhtiä lähteä purkamaan seuraavista yleisimmin havaituista ongelmakohdista. Jokainen ihminen on tietenkin yksilö, eikä kaikille päde samat säännöt ongelmienkaan suhteen. Ohessa kuitenkin yleisimmät syyt erektio-ongelmiin.

·  Ahdistus siitä, että erektiohäiriö on ilmaantunut kerran ja sen uusiutuminen huolettaa. Ahdistus kumppanin ulkopuolisesta suhteesta voi vaikuttaa myös erektion saantiin.

·  Työstä, rahasta tai parisuhteen tilasta aiheutuva stressi ongelmoittaa erektiota

·  Syyllisyys siitä, että ei ehkä pysty tyydyttämään kumppaniaan tarpeeksi. Myös oman suhteen ulkopuoliset suhteet saattavat aiheuttaa erektio-ongelmia omassa suhteessa

·  Masennus saattaa laukaista psyykkisiä ja fyysisiä oireita seksuaaliseen suorituskykyyn sekä mahdollinen masennus lääkitys voi vaikuttaa

·  Heikko itsetunto omaa seksuaalisuutta tai suorituskykyä kohtaan, myös kumppanin loukkaavat kommentit seksuaalisesta suoriutumisesta tai entisten kumppaneiden suoritutumisvarmuudesta laskevat libidoa

·  Välinpitämättömyys seksiä kohtaan iän tai jonkun lääkityksen vaikutuksesta. Aina välinpitämättömyydelle ei löydy tarkempaa määritelmää.

Mitä impotenttius sinulle tarkoittaa? Usein miehinen seksuaalisuus määritellään miehen erektion perusteella, mutta miehen seksuaalisuus on niin paljon muutakin. Pelkästään ihmisen iho on valtava seksuaalisuuden temmellyskenttä ja sen huomioiminen kosketuksella voi olla paljon voimakkaampaa seksuaalisuutta, kuin pelkkä penetratiivinen seksi. Suudelmat, kosketus ja hellyys luovat seksuaalista virittyneisyyttä, jotka eivät tarvitse edes johtaa penetratiiviseen seksiin, vaan ne voivat luoda läheisyyttä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta parin välillä. Jos ajatellaan rakastelua kokonaisuutena voisi esileikin osuus olla paljon suuremmassa mittakaavassa kuin pelkästään yhdyntäkeskeinen ajattelu rakastelusta. Myös mies tarvitsee läheisyyttä ja kunnioitusta, jotta myös hänen nautintonsa maksimoituu.

Miehen erektio ei ole sama asia kuin miehisyys, ei kumppanin kanssa peniksen tarvitse koko ajan olla erektiossa, esileikki ja muut rakkaudelliset osoitukset voivat viedä hyvinkin paljon aikaa, joten erektion pitäminen yllä koko ajan ei ole mikään miehinen välttämättömyys. Tämän hyväksyminen jo helpottaa miehen oloa ja suoriutumispaineita. Mikäli erektio-ongelmat ovat olleet jo pitkään läsnä kannattaa erektio ja yhdyntä unohtaa kokonaisuudessaan hetkeksi ja keskittyä läheisyyteen ja seksuaalisuuden erilaiseen lähentymiseen.

Jos tarkastelemme varsinaista syvää intiimiä seksuuaalista kanssakäymistä lähemmin, jota tässä voin kutsua rakasteluksi tulisi siinä ottaa huomioon viisi erillistä käsitettä. Lämmittely, esileikki, hyväilyosuus, penetraatio ja viimeisenä jälkihoito eli syli ja läheisyyden tunne. Näin huomion keskipiste yhdyntäkeskeisyydestä muuttuukin täysin ja valtaosa huomiosta jakautuu moneen eri osa-alueeseen. Toisinaan päähuomion kiinnittyessä muihin osa-alueisiin, ei yhdyntää välttämättä edes tapahdu ja siltikin molemmat osapuolet ovat täysin tyytyväisiä tilanteeseen. Myös miehiset suorituspaineet helpottuvat ja pari alkaa hakemaankin erilaista läheisyyttä yhdyntäkeskeisyyden sijaan.

Puolison tapa puhua voi vaikuttaa osaltaan erektiohäiriöihin. Sanonta, että miehet ajattelevat munallaan pitää tässä kohdin täysin paikkansa. Jos puolisolle puhuminen on pelkkää nalkutusta ja alantavaa puhetta, ei ihme, ettei alakerrassa värähdä. On siis äärimmäisen tärkeää miettiä, miten puhuu kumppanilleen. Koska valitus on merkki saavuttamattomista toiveista, on noidankehä helposti havaittavissa. Kumppani nalkuttaa ja alkakerrassa ei värähdä, siitä seuraa miehen ärtymystä, johon kuppani vastaa jälleen omalla epätoivotulla tavallaan. Tiukan paikan edessä ollaan myös, kun kumppani hoitaa ns. velvollisuutensa sanoen, että “Hoidetaan nyt se homma, niin ei aina tarvi valittaa.” ja näin noidankehä jatkuu, eikä kukaan ole tyytyväinen.

Se missä vaiheessa pari huomaa olevansa noidankehässä ja alkaa pyrkiä siitä ulos on toinen seikka. Jos ongelmat huomioidaan tarpeeksi aikaisin voi seksuaaliterapeutti auttaa löytämään yhteisen hyvän ulospääsytien, mutta aina näin ei ole, jos on loukattu ja satutettu jo liikaa.

Onko parisuhteessa sitten välttämätöntä harrastaa seksiä. Ei tietenkään, jos molemmat osapuolet niin päättävät. Mutta täytyy muistaa, jokaisella ihmisellä on oikeus seksiin ja seksuaalisuuteen.

Aihe on herkkä, mutta myös hyvin tärkeä ja koskettaa monia ihmisiä. Suosittelen varaamaan ajan seksuaaliterapiaan, jos aihe herätti vähänkin mietitystä omalta tai kumppanin kohdalta. Tämän artikkelin tarkoituksena oli herätellä miettimään erektio-ongelman lähtökohtia ja syitä sekä hakeuttumaan ammattiavun piiriin asian ratkaisemiseksi. Naisten halujen monimutkaisuudesta voi lukea tästä.

Kaikella rakkaudella,

Maria Haanpää, seksuaaliterapeutti