Vaikka mies vonkaa miten paljon, jos ei huvita, niin ei huvita. Mekko ei todellakaan tipu alas heti, kun miehen halut herää. Naisen halujen herääminen vaatii yleensä paljon pidemmän prosessin, kuin miehellä. Naisen halu on monimutkainen kompleksi ja sen selvittämiseksi vaaditaan kunnon perehtymistä kokonaisuuteen.

Jos halukkuutta ei parisuhteessa löydy seksuaaliseen kanssakäymiseen, voidaan syitä lähteä selvittämään hyvinkin yksityiskohtaisesti. Naisen on tulisi itse pystyä huomioimaan, mitkä ovat omat seksuaalisen halun jarrut ja kaasut. Näistä asioista pitäisi vielä pystyä puhumaan kumppanille, jotta hänkin ymmärtäisi huomioida naista paremmin.

Nainen on siis paljon monimutkaisempi kompleksi seksuaalisen halun osalta. On olemassa monia naisia, jotka eivät ole sinut oman kehonsa saati sitten omien sukuelintensä suhteen. Jotta nainen pystyy nauttimaan seksuaalisuudestaan ja seksistä tulee hänen ensin tietää mikä häntä kiihottaa, millainen kosketus keholla tuntuu hyvältä ja millainen kosketus vagina-alueella tuntuu hyvältä. Jos nainen ei ole koskaan tutustunut omiin genitaaleihinsa peilin ja omien sormien avulla, ei hänellä luultavimmin ole edes tietoa siitä, mikä tuntuisi itsestä nautinnolliselle.

Naisten seksuaalisuutta kunnioitettiin ja arvostettiin antiikin aikana ja naisten seksuaalisuutta pidettiin Jumalaisena, niinkuin sen pitäisi olla vieläkin. Uskonnot tekivät siitä syntistä ja naisten nautintokeskus klitoris poistetaan edelleenkin joissain maissa uskonnon varjolla. Tytöille opetetaan moraalia, ettei alapäähän saa koskea ja muutenkin pitää olla seksuaaliton. Jos murrosikäisille nuorille opetettaisiin, miten omien genitaalien tunteminen auttaa nauttimaan seksistä aikuisena voisi maailmamme olla paljon nautinnollisempaa. Miksi muuten naisille olisi luotu elin jonka ainoa tarkoitus on tuottaa nautintoa naiselle. Eikö sitä kuuluisi pitää juurikin Jumalaisena, kuten antiikin aikana tehtiin.

Naisen kasvatus ja seksuaalihistoria ovat siis hyvin kytköksissä myös haluihin, lisäksi niihin vaikuttaa itsetunto, kehonkuva, aikaisemmat seksuaalisuhteet ja sen hetkinen suhde kumppaniin. Kaikki menneisyydestä ponnahtavat haluun liittyvät ongelmalliset asiat, kannattaa käydä läpi seksuaaliterapeutin kanssa, mutta myös parisuhteen aiheuttamiin halu ongelmiin saa apua terapeutilta. Aina kaikkia ongelman syitä ei pysty kartoittamaan yksin, sillä suhtautuminen seksiin ja seksuaalisuuteen on monen asian yhteinen summa.

Parisuhteessa halut eivät aina kohtaa ja erityisesti keskustelun puute aiheesta saattaa aiheuttaa jopa konflikteja suhteessa. Ongelman läpikäyminen vaatii postitiivisen keskusteluyhteyden kumppaneiden välillä. Ohessa joitain asioita, jotka vaikuttavat jarruttavasti haluun kumppanin kanssa:

 • Tunneyhteys
 • Hygienia
 • Kosketuksen puute yleisesti suhteessa
 • Kuulluksi tulemisen puute
 • Esileikin puute
 • Tunne, että on vain tyydytyksen väline
 • Vetovoima kumppania kohtaan
 • Orgasmivaikeudet
 • Stressi
 • Tekemättömät kotityöt
 • Epatasa-arvoisuus perheessä
 • Vaikeus olla läsnä
 • Riitely
 • Häpeä
 • Oman kehon/kosketuksen tunteminen
 • Suhteen muut ongelmat

Jokaisen tulee miettiä ensin niitä asioita, jotka vievät seksuaaliset halut mennessään. Vain tulemalla tietoiseksi näistä jarruista voidaan löytää keinot halujen saavuttamiseksi. Nuo huomiot pitäisi pystyä keskustelemaan positiivisesti kumppanin kanssa eikä missään tapauksessa syyttelemällä ketään osapuolta. Syyttelevä puhe ei koskaan kanna hedelmää. Omien toiveiden ja tunteiden puhuminen kumppanille positiiviseen sävyyn on oikea tapa keskustella.

Yhteisen ajan viettäminen ja kuulluksi tuleminen suhteessa on erityisen tärkeää naisille. Nainen ei tarvitse neuvoja silloin, kun hän haluaa puhua päivästään, vaan vain, että häntä kuunnellaan läsnäolevasti. Molemmilla osapuolilla haluihin vaikuttaa se, miten täynnä heidän “Rakkaustankkinsa” on. (Rakkauden kieli, Gary Chapman) Aito keskustelu, kahdenkeskinen aika ja yhdessä tekeminen on valtavan iso peruspohja myös halujen syttymiseen. Pohjan ollessa kunnossa on helpompi hypähtää intohimon ja halun syövereihin. On selvääkin, että kumppani, jota ei kiinnosta pätkääkään mielipiteesi, tunteesi ja toiveesi, ei saa aikaan kovinkaan intohimoisia värähdyksiä. Molemminpuolinen kunnioitus on yksi peruspilareista toimivaan parisuhteeseen ja myös suhteen seksuaalielämään. Miehillä on myös omat haasteensa ja niistä lukea tästä.

Mikäli nämäkin asiat ovat kunnossa, täytyy pohdintaa siirtää henkilön kehollisuuteen ja tarkastella terveyden, unen, liikunnan ja ravinnon vaikutuksia. Naisen halujen taustalla voi olla pelkästään liikunnan ja ravinnon puute jota aktivoimalla myös halut saavat aktivoitumiskäskyyn. Liikunnan ja aktiivisen terveellisen elämän merkitys seksuaalisuuden lisääjänä ei ole ollenkaan tuulesta temmattua ajatusta, vaan liittyy hyvinkin läheisesti hormonituotantoon.

Halujen puute voi olla myös tuotosta huonosta seksistä. Yhdyntäkeskeisyys ja pano, ei ehkä ole se mitä nainen kaipaa. Sen nyt vain on otettava huomioon, että naisen anatomia vaatii paljon muutakin, kuin penetraation. Naisen nautinto on hyvä seksi ja seksi koostuu useasta osa-alueesta, kuten olen aiemminkin kirjoittanut lämmittely, esileikki, hyväilyosuus, ‘penetraatio’ ja viimeisenä jälkihoito. Naisen täydelliseen seksuaaliseen tyydyttämiseen oraalisesti kuluu aikaa seksuaaliterapeutti Ian Kernerin mukaan 21minuuttia, joten kumppanit hyvät pitäkää tämä mielessä siinä vaiheessa, kun mietitte lopettaa kumppaninne oraalisen tyydytyksen ja siirtyä yhdyntä vaiheeseen. Nainen tulee aina ensin.

Miehille vinkki, kuunnelkaa Bookbeatistä She Comes first, Ian Kerner ja teistä tulee suuseksin mestareita. Kaikki eivät ole mestareita syntyessään, joten kuuntelemaan vain.

Nettivastaanottoa voit tiedustella maria.koulutuspalvelut@gmail.com tai 0400971319 (09-17.00)

Kaikella Rakkaudella,

Maria Haanpää, seksuaaliterapeutti