Tämän artikkelin kirjoittaminen on odottanut tuloaan jo 21 vuoden ajan ja nyt tunnen olevani valmis kertomaan oman tarinani raiskauksesta, joka on ollut piilossa häpeän, pelon, itsetunnon ja suunnattoman pahan olon alla, kuten varmasti monella muullakin ihmisellä, jota raiskaus on jollain syyllä koskettanut.

Suomen lain mukaan raiskaus on teko, jossa toinen pakotetaan sukupuoliyhteyteen väkivallalla tai sillä uhkaamalla. Raiskauksesta tuomitaan myös se, joka käyttämällä hyväkseen sitä, että toinen tiedottomuuden, sairauden, vammaisuuden, pelkotilan tai muun avuttoman tilan takia on kykenemätön puolustamaan itseään tai muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan, on sukupuoliyhteydessä hänen kanssaan.

Törkeästä raiskauksesta on kyse, jos tekijä aiheuttaa uhrille vaikean ruumiinvamman, vakavan sairauden tai hengenvaarallisen tilan, aiheutetaan tuntuvaa henkistä tai ruumiillista kärsimystä, rikos tehdään erityisen raa’alla, julmalla tai nöyryyttävällä tavalla, käyttää apunaan hengenvaarallista välinettä tai muuten uhataan vakavalla väkivallalla tai kohteena on alle kahdeksantoista vuotta nuorempi lapsi.

Raiskauksen yritys on rangaistavaa.

Oli juhannus ja paikkakunnallani oli perinteiset juhannusjuhlat, johon lähdimme isommalla tyttöporukalla. Juhlien jälkeen lähdimme kotiini isommalla porukalla johon kuului tuttuja nuoria miehiä sekä erään jo edesmenneen tuttavani serkku, perheellinen mies, joka oli vierailemassa paikkakunnalla. Juhlat jatkuivat aamutunneille, mutta itse päätin mennä nukkumaan partitalomme toiseen huoneistoon, jossa myös äitini oli nukkumassa. Suljin ovet ja menin omaan huoneeseeni nukkumaan ja nukahdinkin melkoisen humalatilan myötä helposti.

Jossain vaiheessa puoliunessa havahduin yhdynnän tuoksentaan ja en ollut oikein tolkuissani humalatilastani johtuen. En oikein tiennyt mikä tilanne, tuntui kuitenkin hyvälle, aloin tyydyttää itseäni… ja BÄM yhtäkkiä tajusin tilanteen kaikki valkeni ja ymmärsin, että mitä vittua tässä oikein tapahtuu. Kuka on tämä mies? Mitä helvettiä teet? Miten edes löysit tänne puolelle? Tajusin tämän miehen olevan juuri ystäväni serkku. Potkin hänet päältäni ja samalla hän yritti rauhoitella minua, että älähän nyt sinähän nautit siitä. Tätähän sinä halusit, hän yritti syyllistää minua tilanteesta, kuin olisin itse sitä pyytänyt. Huusin, etten tosiaan halunnut, vaan olit etsinyt minut täältä talon toisesta osasta ja luojan kiitos hän ei ollut äitiäni raiskannut. Lähdin juoksemaan talomme toiseen huoneistoon ja huusin kaikille mitä oli tapahtunut ja, että nämä juhlat loppuvat nyt.

En soittanut poliisia, enkä lähtenyt sairaalaan otattamaan todisteita, VIRHE, Minut oli raiskattu! Enkä uskaltanut ilmoittaa poliisille häpeän pelossani, koska ajattelin, että olen syyllinen, kun olin sen yhden sekunnin ajan tuntenut nautintoa, kunnes tajusin, mitä tapahtui. Voi perse ja tuo mies kulkee vapaalla jalalla edelleen sen takia. Perheenisä, joka etsi minut omassa kodissani ja raiskasi. Miten surkea luuseri tuon miehen piti olla, että tällaisen tekee 25-vuotiaalle naiselle, joka on omassa kotonaan mennyt nukkumaan, millään tavalla vihjailematta, että haluaisi edes kenenkään kanssa seksiä.

Vieraat lähtivät ja aloimme purkamaan tilannetta ystävättärieni kanssa. Tuo kyseinen mies oli käynyt ensin kaikki muut paikallaolleet naiset läpi, yrittäen seksiä kaikkien kanssa. Ei ollut onnistunut, niin hän oli lähtenyt etsimään minua. Kukaan vieraista ei ollut ilmeisesti huomannut hänen katoamistaan, joten hän pääsi toteuttamaan seksihimojaan kuten oli ajatellut. Tähän saakka puhun ihmisenä, raiskauksen kokijana, minuna itsenäni, mutta tästä eteenpäin puhun seksuaaliterapeuttina, kokemusasiantuntijana ja ihmisenä, jonka työnä on auttaa niin raiskattuja, kuin raiskaajiakin toipumaan traumoistaan ja ongelmistaan.

Raiskatuksi tullut ihminen ei koskaan ole syyllinen tapahtuneeseen. Jokainen itse määrittelee sen antaako luvan kajota itseensä ja jos sitä ei halua on toisen kunnioitettava tuota päätöstä. Jos ihminen joutuu raiskatuksi tiedottomassa tilassa, ei hän ole itse millään tavalla pystynyt itsemääräämisoikeuttaan tuoda julki, joten näinollen raiskaus on tapahtunut tiedottomaa tilaa hyväksikäyttäen. Jokainen raiskaus tulee ilmoittaa viranomaisille. Mikäli sinä tulet raiskatuksi, ÄLÄ käy suihkussa vaikka miten tekisi mieli, ota läheisin ihminen avuksesi ja pyydä apua häneltä. Soita poliisille ja pyydä heiltä ohjeet miten toimia. He pyytävät sinua kuitenkin käymään lähimmässä sairaalassa otattamassa kaikki näytteet, myös vaatteistasi otetaan näytteet ja ota varavaatteet mukaasi, mikäli mahdollista. Pyydä myös “katumuspillerit” varmuudeksi, jotta vältyt myöhemmältä tuskalta. Tämän jälkeen hakeudu terveydenhuollon piiriin traumaterapian saamiseksi. Helpoin tie on ottaa omalle treveysasemallesi tai neuvolaan yhteyttä, josta ammattilaiset etsivät sinulle parhaimman mahdollisen avun. Kaikilla paikkakunnilla erityisesti maaseudulla ei ole erityistä raiskauksiin erikoistunutta yksikköä, mutta raiskauksia tapahtuu Suomessa niin paljon, että he ovat kyllä ammattitaitoisia akuutin trauman hoitajia. Myöhemmässä vaiheessa seksuaaliterapia voi auttaa oman seksuaalisuuden uudelleenrakentamisessa.

Ja nyt äidit, ohjeistakaa lapsianne myös raiskauksien varalta, ei seksuaalikasvatus liity vain raskauden ehkäisyyn. Myös tieto siitä, että parisuhteessa tehty raiskaus on aina rangaistava teko.

Koulutuksessani sanottiin, että en voi auttaa sekä raiskatuksi tulleita, että raiskaajia ja olen samaa mieltä. Omat arvet ehkä aukeaisivat jokaisen raiskaajan kohtaamisessa, mutta seksuaaliterapeutin koulutuksen käyneenä, ymmärrän myös raiskaajia.

Raiskaajalla on tarkoituksenmukainen toive tai tunne, jonka hän haluaa täyttää. Se mikä tuo toive, tunne tai tarkoitus on, on täysin riippuvainen tuosta kyseenomaisesta ihmisestä. Raiskaajakin tarvitsee hoitoa ja nimenomaan hoitoa, jotta hän löytäisi sen asia tai tapahtuma, joka laukaisee hänessä epätoivottua tekemistä, joka puolestaan satuttaa muita. Känni ei ole syy kenellekään raiskata ketään vaan syy raiskaukselle tulee paljon syvempää. Kenestäkään ei tule raiskaajaa vain olosuhteiden pakosta, vaan jokin syvällisempi laukaisee tuon tekemisen tunteen, joka täytyy toteuttaa.

Jos olet raiskannut jonkun ja se vaivaa vielä vuosien jälkeen päätäsi, ota itseäsi niskasta kiinni ja hakeudu avun piiriin. Sinulla on yhtäläinen oikeus apuun, jotta et toista tekoasi ja saisit omat ongelmasi purettua ja ylitse käytyä. Usein teon tunnustaminen helpottaa vaikka teko olisi lain mukaan mennytkin jo rikosoikeudellisesti umpeen. Mielen ongelma on hoidettavissa oikean avun turvin ja raiskauksen suorittaminen on mielen sisäinen ongelma.

Raiskattuna toivon kaikille seksuaalisen hyväksikäytön tekijöille vain pelkästään hyvää terapiaa ja omien ongelmien ratkomista mielen sisällä, sillä meistä jokainen on sen arvoinen yksilö. Kenenkään meistä ei tarvitse elää ahdistuksen parissa, joka purkaantuu hyväksikäyttönä muihin ihmisiin. Oli tuo hyväksikäyttö sitten millaista tahansa luonteeltaan.

Toivon, että tarinani auttaa edes yhtä ihmistä hakemaan apua ja toivon todellakin, että jokainen äiti ja jokainen isä ottaisivat jälkikasvunsa kanssa puheeksi raiskauksen jo hyvissä ajoin lapsen elämää. Ja toivon, että ihmiset huomaisivat myös sen tosiasian, että valitettavasti myös pojat/miehet voivat tulla raiskatuksi niin naisen, kuin miehenkin toimesta, joten tämäkin asia tulisi tiedostaa ja tuoda julki seksuaalikasvatuskeskusteluissa.

Nyt se on kirjoitettu ja saatettu julki. Tämän myötä voin sulkea kirjan tältä osin ja toivoa kaikkea hyvää tälle ihmiselle, joka minua satutti ja jätti minulle ikuisen arven omaan tietoisuuteeni.

Jos sinulla on tarina kerrottavana ja haluat jakaa sen minulle, laita sähköpostia toivonkide@gmail.com

“Olen pahoillani. Anna anteeksi. Kiitos. Rakastan Sinua.” -Ho’oponopono

Rakkaudella nainen, Maria Haanpää

Seksuaaliterapeutti ja Rentoutusvalmentaja SHL