Salasuhteiden osalta aina kaikki huomio kiinnittyy ns.petettyyn osapuoleen, mutta muistaako tai välittääkö kukaan siitä kolmannesta osapuolesta ja hänen tunteitaan. Harvemmin sanoisin minä, vaikka hänkin on ihminen, ystävä, jonkun lapsi ja kenties vanhempi. Ensinnäkin hän ei saa tuoda tunteitaan avoimesti julki missään tilanteessa, vaikka olisi miten voimakkaita rakkauden ja kiintymyksen tunteita toista ihmistä kohtaan. Hänen tulee pitää kaikki ajatukset sisällään, eikä noista asioista paljon ystävillekään tule kertoa, jotta asia pysyisi mahdollisimman salassa.

Psyykkisesti voi olla todella raastavaa elää tuollaisessa tilanteessa, mutta joskus sydän tekee enemmän, kuin mitä järki sanoo. Ei rakastumista tai intohimoa voi häivyttää vain järjen äänellä ja siksi liiton ulkopuolisia suhteita juuri syntyykin niin paljon. Sydän ei kuuntele järkeä. En tässä puutu siihen miksi liittojen ulkopuolisia suhteita syntyy, sillä nyt puhutaan vain kolmannesta osapuolesta ja hänen tunteistaan.

Voi olla, että juuri sinä olet ollut tuo kolmas osapuoli, joka on raastavasti odottanut tapaamisia rakkaan kanssa ja joutunut kenties pettymäänkin peruutusten vuoksi. Kiintymystä ei ole tarvinnut koskaan kyseenalaistaa, sillä tuo ihminen on aina palannut ja intohimo on kenties ollut jokaisena kertana jotain käsinkosketeltavaa. Rakkaus ja intohimo on roimahtanut liekkeihin, jossain tilanteessa, joka jokaiselle salaparille tulee, kuin salama kirkkaalta taivaalta. On tuo ensitapaaminen sitten hotellin hississä, metrotunnelissa tai vaikkapa työpaikan kahvihuoneessa, se on jokaiselle ikimuistoinen tapahtuma, joka aiheuttaa tunteita puoleen, jos toiseen. Ei sitä oltu suunniteltu. Siinä hetkessä ihmiset tuntevat suunnatonta vetovoimaa toisiaan kohtaan, eikä siinä tiedetä välttämättä vielä toisen parisuhdestatusta, mutta muutenkin se on jo myöhäistä siinä vaiheessa. Ajatus on tapahtunut ja vetovoiman liekki on syttynyt. Jokin tietty vetovoima vetää kahta ihmistä puoleensa, eikä sille voi järjellä mitään. Hyvinkään usein kyseessä ei ole seksi, vaan läheisyys, jännitys tai vain puhdas sydämen vetovoima toista ihmistä kohtaan ja tuo tunne täyttää kaikki tunnemaailman aukot.

Mitä useammin noita kohtaamisia on, voi tietenkin ihmiseen kyllästyäkin ja suhde loppuu ennen kuin alkoikaan ja sen lyhykäisyys on hyvä molempia puolia ajatelle. Mikäli kuitenkin suhde jatkuu ja  kohtaamisia ei ole kovin usein vaan vaikkapa useiden kuukausien välein, voi ikävä ja yhteydenpito olla hyvinkin odottavaa ja räiskyvää ilotulitusta. Sitten kun pari tapaa voi olettamukset olla niin kovia, että ne näkyvät fyysisenä kipuna ja mielen ahdistuksena. Näihin ”kolmannella” ei ole mahdollisuutta turvautua kuin siihen yhteen ihmiseen, joka aiheuttaa juuri nämä tunteet ja kivut. Vaikka kuinka hoetaan, ettei suhteessa ole järkeä ja se pitäisi lopettaa, on siihen turha yrittää tunkea järkeä millään tavoin. Sydän ei edelleenkään ajattele järjellä. Sen sijaan se kuuntelee alitajuntaa ja jos oikein syvästi osaa meditoida ja puhua oman alitajuntansa kanssa, voi sieltä löytyä apua, paitsi jos juuri alitajunta on sitä mieltä, että tämä on loistava ratkaisu parisuhde asioihin. Joskus siis ihminen hakee juuri tällaisia kohtaamisia alitajuisesti ilman tietoisen mielen ymmärrystä. Voi olla, että ihminen pelkää aloittaa vakavaa parisuhdetta ja siksi ajautuu rakkaussuhteisiin varattujen ihmisten kanssa. Hypnoosissa päästään keskustelemaan alitajunnan kanssa niin, että sieltä saadaan selville alitajunnan suunnitelmat ja kenties traumat, miksi ihminen toimii, miten toimii. Olen Suomessa uranuurtaja juuri hypnoosin tuomisessa seksuaaliterapiaan ja erityisesti mielenkiintoni on käydä läpi erilaisia alitajunnan ajatusmalleja, miksi ihminen käyttäytyy suhdeasioissa kuten käyttäytyy. Hienoa tässä on, että mikäli alitajunnan tekemä työ satuttaa, voidaan siihen tehdä hypnoosin avulla parannuksia ja käydä alitajunnassa muokkaamassa regressioilla, suggestioilla ja mielikuvilla, tunnekokemuksia ja vääristyneitä toimintamalleja.

Kuitenkin jo aloitettu suhde, joka tuottaa molemmille nautintoa ja odotusta voi päättyä joskus. Mutta mitä sitten tapahtuu, kun yhtenä kauniina päivänä, kun monen viikon odotus palkitaan ja pari pystyy järjestämään ihanan yhteisen yön, joka onkin kuin unelma, paitsi toinen huomaa, että jotain kummaa tässä nyt on. Intohimo paukkuu kyllä, mutta joku on pielessä ja sitten tuleekin ne pelottavat sanat. Tapailujen on loputtava. Suhteessa elävä ei kestä tilannetta, eikä halua jäädä kiinni eikä halua erotakaan, kun on se talokin. Hän haluaa lopettaa, nyt, heti. Järkytys on suuri, molemmilla, niin jättäjällä, kuin jätetylläkin. Yksin jäänyt on täysin yksin, eikä voi puhua asiasta kenenkään kanssa. Tunteet mylvivät rinnassa ja olo on kamala. Mikä neuvoksi, ei ole järjestetty kolmansien osapuolien vertaistukiyhdistyksiä eikä ystävillekään voi kertoa, ettei asia leviä sillä kunnioitusta toisen tilannetta kohtaan on tietenkin oltava, vaikka mitä on selän takana tapahtunut. Jokainen tarvitsee olkapäätä ja kuuntelijaa.

Toinen yleinen erotyyli on tietenkin se kuuluisa kiinnijääminen, joka ikään kuin pakosta lopettaa salasuhteen ja voi aiheuttaa moniakin lisäongelmia, myös kolmannelle osapuolelle. Vaanimisia, soittoja, uhkailuja ja mitä ikinä voikaan ajatella ovat täysin mahdollisia loukatulta osapuolelta. Osapuolelta, joka tuntee tulleensa loukatuksi, mutta käsittämättä omaa osuuttaan asiaan täysin ollenkaan, sillä usein oma peiliin katsominen on liian vaikeaa, mutta siihen mennään toisessa blogissa. Kolmas joutuu tässäkin tilanteessa kohtaamaan kaikki tunteensa yksin ja piilossa. Monesti Kolmas ei kuitenkaan ollut alun perin edes tietoinen siinä lähtötilanteessa olemassa olevasta pari suhteesta vaan kaikki vain tapahtui. Tai vaikka olikin tietoinen, sydän ja tunteet eivät kuunnelleet järkeä. Kaiken kaikkiaan Kolmas on sydänsuruissaan ja tunnemyrskyissään yksin, hänellä ei ole kainaloa, mihin tukeutua eikä korvia, joille puhua.

Itse ajattelen seksuaaliterapeuttina, että ajatusten selvittäminen seksuaaliterapiassa olisi kuitenkin hyväksi. Nämä salasuhteet ovat hyvin usein voimakkaasti intohimopainotteisia, joissa tunteet ja sydän ovat ottaneet vallan, mutta myös seksuaalisuus on voimakkaasti läsnä, joten niistä on hyvä puhua sellaisen kanssa, joka ymmärtää tilanteen. Jotta ihminen selviää tilanteesta, tulee asiaa pystyä käsittelemään niin mielen kuin seksuaalisuudenkin kannalta monista näkökulmista ja löytää itseä tyydyttävä keino käsitellä asiaa. Uskon juuri seksuaaliterapeuteilla olevan tähän hyviä näkökulmia. Kaikki, jotka ovat lukeneet blogejani ovat tietoisia, että olen ollut petetyn roolissa lukuisia kertoja parisuhteessani, mutta on minulla ollut myös rakkaussuhde varattuun mieheen, joten omalta osaltani tiedän kokemuskohtaisesti, miten tilanne raastaa myös kolmatta osapuolta. Ehkäpä ne raastavat jopa enemmänkin kuin sitä paria, jolla on kuitenkin toistensa olkapäät, johon nojata ja parisuhde, joka voidaan vielä korjata sellaiseen kuntoon, että sieltä ei enää tarvitse lähteä mihinkään muualle.

Rakkaussuhteissa en usko, että kenenkään tarkoitus on koskaan ollut loukata ketään, eikä tilanteessa, jossa parisuhteessa elävä lähtee salasuhteesta, välttämättä, ymmärrä millaiset fiilikset jää jäljelle, hänen lähdettyään. Hän on kuitenkin toiminut oikein alkuperäistä kumppaniaan kohtaan lopettamalla suhteen, mutta jääkö ajatustakaan Kolmannen tunnekokemusta kohtaan. Nuo tunnekokemukset voivat olla todellakin syviä oli ihminen minkä ikäinen hyvänsä. Näitä kokemuksia tapahtuu kaikissa ikäryhmissä ja kaikissa ammattiryhmissä. Koskaan ei voi tietää, kuka on se Kolmas, koska hän ei voi siitä puhua.

Mikäli sinulla on ajatuksia tai juteltavaa, ota yhteyttä ja käytä hyväksesi minun 30 minuutin ilmainen seksuaaliterapiakonsultaatio. Ajan varaamiseksi voit ottaa yhteyttä toivonkide@gmail.com tai 0400971319 toimistoaikoina mieluiten tekstiviestillä. Kaikella rakkaudella, Maria Haanpää seksuaaliterapeutti, hypnoterapeutti ja rentoutusvalmentaja

Ja ajatuksena, ”Jotta jotain uutta pääsee alkamaan, on jotain päästettävä loppumaan.”