Rakenna silta kohti uutta upeaa elämää.

Ero kohtaa monia parisuhteeseen ryhtyviä ja voisikin sanoa parisuhteesta eron olevan enemmänkin sääntö, kuin poikkeus. Ero on aina ero, oli suhde miten pitkä tai lyhyt. Ero satuttaa aina ihmistä, syistä riippumatta.

Eron kohdatassamme voimme käyttäytyä monin eri tavoin, mutta tunteet sisällämme ovat kuitenkin jokaisen omia tunnekokemuksia. Toisinaan erosta pääsee yli hyvinkin helposti ja toisinaan sen syiden vatvomiseen ja erinäisten riippuvuussuhteiden ylipääsemiseksi kuluu aikaa jopa vuosia. Eron syyt ovat moninaiset, mutta Bruce Fisherin teorian mukaan eron syyt löytyy juuri niistä syistä, miksi alun perin on lähdetty suhteeseen mukaan.

Jotta ymmärtäisimme eroa tulee kysyä itseltä miksi tuohon suhteeseen on siis alunperinkin lähtenyt. Siihen taas vastaus löytyy lapsuuden kodistamme. Valitsemme kumppanimme sen mukaan, miten olemme itse tulleet lapsena nähdyiksi ja kuulluiksi. Se miten olet tullut nähdyksi ja kuulluksi lapsuudenkodissasi tulee mukanasi niin kumppanin valintaan, kuin parisuhteeseesi. Kaikki tunnekokemukset, kasvatus, sosiaalinen ympäristö jne. muokkaavat sinusta ihmisen, jonka valinnat parisuhteessa kertautuvat ja mikäli itselle vahingollisia malleja ei ole tunnistanut ja käsitellyt, hiertävät ne kiven lailla parisuhdetta, kunnes kivi on hiertänyt niin isot rakot, että kävely suhteessa on enää mahdotonta.

Oletko kuullut sanottavan, että “En ymmärrä miten aina valitsen vääränlaisen kumppanin, tämä sama kaava toistuu parisuhteesta toiseen enkä tiedä miten löytäisin juuri sen oikeanlaisen ihmisen elämääni.”? Juuri näin, meistä jokainen on kuullut tuon lauseen ja useat ovat jopa itse sanoneet tuon ääneen, minä ainakin olen. Parinvalinnan vahingollinen kaava toistuu suhteesta toiseen, mikäli lapsuuden vahingollista kokemusta ei olla tiedostettu ja läpikäyty. Juuri tuo lapsuuden vahingollinen kaava toistaa vääränlaisten kumppaneiden valitsemista elämään. Tuo lapsuuden kokemus voi olla vanhemman tunteettomuus, vanhemman alkoholismi, puhumattomuus, alistaminen, ylikorostunut lapsen kehuminen tai mikä tahansa tuolle lapselle vaikea tunnekokemus, kuten Muumien Ninni, joka hävisi huomaamattomaksi, huonon kohtelun takia. Vahingollisen tunnekokemuksen tiedostaminen ja ymmärtäminen, millainen on oikea kumppani minulle, jotta kierre vahingollisista suhteista katkeaisi on Suomalaisen eroseminaarin yksi suurimpia tavoitteita.

Suomalainen eroseminaari perustuu amerikkalaisen kasvatustieteen tohtorin ja psykologi Bruice Fisherin teoriaan ja on ollut Suomessa jo 90-luvun alusta lähtien. Se on kehitetty Suomen malliin sopivaksi Kari Kiianmaan ja Marianna Stolbowin toimesta. Eroseminaarissa käsitellään vertaistukiryhmässä aiheita miten tehdä erosta oppimiskokemus. Tuossa oppimiskokemuksessa haetaan tietoisuutta siitä mitkä lapsuuden sopeutumiskäyttäytymisen vaikutukset ovat vaikuttaneet parisuhteen syntyyn ja eroon. Eroseminaarissa käsitellään vihaa ja suru, kuten myös rakennetaan itsetuntemusta, muutoksen hallitsemista, henkistä kasvua ja omien tunteiden tunnistamista. Yhdentoista viikon aikana ehditään käydä läpi myös yksinäisyyttä ja yksin olemista ja mitä eroja niillä on. Rakkaus, uusi elämä ja seksuaalisuus saavat myös oman osansa tätä seminaari prosessia eikä lasten erokokemusten läpikäynti jää myöskään läpikäymättä. Vaikka omia lapsia ei olisi voi joskus olla hyvä nähdä myös toisesta kantista se, miltä mahdollisesti omien vanhempien ero näyttäytynyt itselle lapsen asemassa.

Suomalainen eroseminaari on loistava mahdollisuus nähdä itsensä ja oma parisuhdehistoria uudessa valossa ja löytää se uskomaton valon pilkahdus, joka löytyy jokaiselle ryhmäkokoontumisten myötä. Vertaistukitapaamiset kestävät aina kolme tuntia kerrallaan ja niitä on kaikenkaikkiaan 11 kertaa. Eroseminaarin hinta on 580€ sis.alv 24%

Tulevat ryhmät etelä-Pohjanmaan alueella löydät Suomalainen eroseminaari sivulta.