Sä et koskaan…. valituksessa piilee kaipaus!

Parisuhteissa toisen tekemistä ja tekemättä jättämisistä voi valittaa maailman tappiin asti. Onko parin tapana puhua kalvavan katalasti toisista aina ja millaisen tunteen tuo puhuminen jättää toiseen. Voi olla, että parin keskinäinen keskustelu on karskia ja siitä on sovittukin, hyvä niin, mutta sitten on toinen puoli, jossa toinen jää aina loukatuksi keskusteluissa.

Puhunko nukelle… kuunteletko yhtään mitä sanon…

Ihana Filosofi Esa Saarinen puhuu Pipsa vaimostaan aina niin Jumalaisena olentona, että oikein sydämessä tuntuu. Miten kauniisti tai kamalasti puoliso voikin puhua kumppanistaan. On merkityksellistä, miten perheen sisällä puhutaan, lapset oppivat myös tuon tavan puhua vanhemmiltaan. Puheen merkitystä parisuhteen laadusta voi hyvinkin mitata ja kaatuvan parisuhteen voi parhaimmillaan pelastaa muuttamalla puhetapaa kumppania kohtaan. Esimerkiksi seksuaaliterapeutti voi tehdä huomioita parin keskustelun pohjalta ja neuvoa parille harjoituksia, joilla keskustelun positiivinen luonne tulisi enemmän esille.

Valituksessa piilee aina kaipaus jostain. Se mitä tuolla kaipauksella tarkoitetaan, on täysin asia- ja parikohtaista. Toisinaan se on huomion puutetta ja toisinaan sen taakse voi kätkeytyä isojakin laiminlyöntejä ja jopa rajua henkistä väkivaltaa. Erityisen harmilliseksi tilanteen tekee, jos puolisostaan puhutaan rumasti porukassa tai puolisoa kritisoidaan alentaen, ystäväpiirin ympäröivänä. Tilanne voi olla myös ystäville hyvin epämieluisa ja aiheuttaa monille pahan mielen, erityisesti kumppanille, joka joutuu kuuntelemaan vieressä alentavaa puhetta itsestään.

Miltä kuullostaa ”Sä et koskaan huomioi mitä mä haluan.” tai ”Huomaa minut lempeästi rakkaani.” ”Tullaan tuon eukon kanssa sinne viikonlopun viettoon.” tai ”Tulen rakkaani kanssa sinne viikonlopun viettoon”. ”Ei tuo äijä ymmärrä mistään muusta, kun työstä, ikinä ei oo kotona.” tai ”Murulla on nyt ollut kovin kiireistä työmaalla, että tunnen jääneeni hieman huomiotta.” “Tuo äijä rasittaa mua kyllä niin vietävästi.” tai “Rakas mieheni kiristelee hermojani aina välillä, mutta suurimmaksi osaksi rakastan sitäkin piirrettä hänessä.”

Onko parisuhde tullut päätökseen siinä vaiheessa, kun puhe kumppanille on syyttelevää, piikittelevää kritiikkiä ja hyökkäävää. Psykologian tutkija John Gottmanin mukaan nuo ovat selviä varoitusmerkkejä erosta. Negatiivinen puhe ei kuulu parisuhteeseen, vaan yhteinen puhe tulisi olla toista arvostavaa, rakastavaa ja hyväksyvää toimiakseen. Negatiivinen puhe kumppanille tai kumppanista näkyy varmasti myös makuuhuoneessa. Harva kokee voimakasta yhteneväisyydentunnetta tai kiihottuu itseään haukkuvasta ja alentavia kommentteja latelevasta kumppanista.

Pienet päivittäiset asiat merkitsevät paljon parisuhteen rakkauden ylläpitämiseksi. Pieni ele auttaa puoliso autosta, oven avaaminen tai pienet kauniit sanat puolisosta pitävät suhteessa positiivisuutta yllä. Se, että parisuhde toimii arkisesti ja pyykit pestynä sekä ruokaa pöydässä ei ehkä ole riittävää, mikäli näissä tilanteissa toinen ei huomioi kumppania.

Miksi nämä parit ovat yhdessä, moni ajattelee. Syitä on varmasti yhtä monta, kuin tällaisia pareja. Toisilla käytös voi olla väliaikaista esimerkiksi stressaavan elämäntilanteen tai muiden kuormitustekijöiden vuoksi, mutta ei sekään oikeuta kohtelemaan toista huonosti. Pikakurssi itsehillintään ja empatiaan voisi olla hyväksi näissä tilanteissa. Pidemmälle edennyt toisen dissaus onkin jo vakavampia asia ja vaatii tarkempaa tutkiskelua parin yhdessäolosta. John Gottmanin mukaan myös ihmisen fyysisellä kiihtymyksellä on merkitystä siihen miten hän kohtelee toista. Mikäli ihmisen stressitilanne on voimakasta se näkyy parisuhteen sitoutumisessa ja käyttäytymisessä. Rentoutusharjoituksia käyttämällä voidaan laskea fyysistä kiihtyneisyyttä, joka ajan kanssa voi rauhoittaa myös parisuhteen solmuja.

Jatkuvat kielteiset tunteet ja muistot kumppanista näkyvät tekemisessä ja puheessa. Mitä pidemmälle tila on edennyt ja rakkaus on jo kauan sitten hävinnyt voi peli olla menetetty. Jos tahtotilaa kuitenkin löytyy molemmilta voi suhde olla vielä korjattavissa. Miranda ja Steve Sinkkuelämää sarjassa listasivat suhteensa plussat ja miinukset yhteen ja tulivat sen perusteella siihen tulokseen, että suhde kannattaa pelastaa. Se voi olla pelastettavissa joko parin kesken tai terapian avulla. Kaikkien plussat ja miinukset eivät mene niin ja siksi ero voi olla paras päätös suhteelle.

Olen pahoillani, anna anteeksi, rakastan sinua, kiitos!

Terapiavastaanotolleni voit tulla etäyhteydellä tai Seinäjoella 2022 tammikuusta alkaen.

Kaikella rakkaudella,

Maria Haanpää seksuaaliterapeutti