Nyt, kun maailma on pysähtynyt ja liikkumista tulee välttää on mietintämyssyssä varmaan monelle, miten helvetissä jaksan katsella kuukauden kumppaniani 24/7. Vastarakastuneet taasen hihkuvat onnesta, sillä mikä sen parempaa, kuin seksiä monta kertaa päivässä.

Jos nyt haluttaisiin ottaa tästä kaikesta todella kaikki hyöty käyttöön, voisi juuri nyt olla parisuhteen päivityksen paikka. Mikä ettei? Mikäli uskaltaa lähteä siihen, helppoahan se ei välttämättä ole, mutta onko parempi elää otsa kurtussa ja mulkoilemalla puolisoa sivusilmällä mahdollisesti vielä seksittömässä suhteessa. Parisuhdepäivityksen voi tehdä, vaikka suhteessa ei olisi mitään ongelmiakaan, sillä ihmiset muuttuvat ja yhteisten keskustelujen aiheet eivät pitkässä parisuhteessa välttämättä kata näin laaja-alaista parisuhde tarkastelua.

No miten lähteä purkamaan tulehtunutta tai päivitystä kaipaavaa parisuhdetta. Ensimmäiseksi molempien parisuhteessa olevien tulisi olla samaa mieltä, että päivitys tulee tarpeeseen ja nyt olisi hyvä aika sille. Toiseksi varatkaa sopivaa aikaa, jolloin voitte keskustella rauhassa, on se sitten saunan lauteilla tai lukkojen takana makuuhuoneessa. On hyvä sopia myös siitä miten kuunnellaan, kun toinen puhuu. Siihen voi auttaa vaikka hernepussi, jos muuten on vaikeaa jakaa puheenvuoroja tasaisesti. Myös sopimus siitä, ettei huudeta tai syytellä toista vaan puhuttaisiin aina omista tunteista eikä toisen tekemättömistä töistä. Tärkeä huomio on siis se, että toista syyttämällä ei saada aikaiseksi kovinkaan herkullista alustaa korjaaville toimenpiteille vaan mahdollisesti syyttelemällä saadaan aikaiseksi sotatanner. Siksi on tärkeää miettiä, miten molemmat osapuolet puhuvat toisilleen.

Talon rakennuksessa perustan vakaus on elintärkeää koko taloprojektille. Myös parisuhteessa elintärkeää on tuon perustan vakaus. Voitte omalta osaltanne miettiä, mitkä ovat teidän parisuhdetalonne perustavat elementit. Miten teidän parisuhteenne luottamus ja sitoutuneisuus toiseen näyttäytyvät. Pohtikaa omaa tunnemaailmaanne ja keskustelkaa yhdessä miten tuo oma tunnemaailma luottamuksesta ja sitoutuneisuudesta näkyy jokapäiväisessä elämässä omina tekoina. Puhukaa myös siitä, miten toivoisitte niiden näkyvän elämässänne.

Tuota keskustelua lähdetään purkamaan pienempiin osa-alueisiin, jotka ovat seuraavat:

 • Kunnioitus
 • Hyväksyntä
 • Huomioiminen
 • Vapaus
 • Tasa-arvoisuus
 • Erillisyys
 • Läpinäkyvyys
 • Keskustelukyky
 • Puoleen kääntyminen
 • Turvallisuus
 • Anteeksianto
 • Tehtävien jako
 • Arvot ja prioriteetit
 • Yhteiset päämäärät
 • Ratkaisukyky
 • Yhteistyö

Käykää kohdat läpi rauhassa, aikaa käyttäen, miten nuo kohdat omalta osaltanne toteutuu sekä miten ne näyttäytyvät ja toteutuvat parisuhteessanne. Miettikää rauhassa millaisia tunteita, ajatuksia ja toiveita nuo kohdat herättävät itsessäsi ja miten niitä voitaisiin kohentaa yhdessä. Löytyykö näistä kohdista erityisesti jokin asia, mikä kaipaa pidempää tarkastelua. Mikäli jokin asia tuntuu olevan todella solmussa, sen avaamikseksi voi seksuaaliterapeutin kanssa käytävä videopuhelukin auttaa.

Muistakaa edelleen, että syyttely ei vie asioita eteenpäin. Positiivinen suhtautuminen kumppanin ajatuksiin, tunteisiin ja toiveisiin on otollisin kasvualusta suhteelle.

Moni ajattelee varmasti miksi rakkaus, seksi ja seksuaalisuus ei kuulunut tuohon nimenomaiseen listaan. Syy siihen on melko yksinkertainen. Nämä kyseiset alueet ovat perusta toimivalle parisuhteelle ja mikäli perustassa kaikki on hyvällä mallilla on todennäköistä, että parisuhteen rakkaus ja seksuaalisuuskin on hyvällä mallilla. Tietenkin poikkeuksiakin löytyy ja silloin on suositeltavaa kääntyä pikimmiten seksuaaliterapeutin puoleen. Hyvin usein myös toiminnallisissa häiriöissä seksuaaliterapialla on hyviä vaikutuksia, mutta toiminnallisissa häiriöissä gynegologin ja urologin vastaanotolla käynti on aina enemmän kuin suositeltavaa. Myös sairauksien aiheuttamat seksuaaliset ongelmat kannattaa käydä keskustelemassa niin oman hoitavan lääkärin, kuin seksuaaliterapeutin vastaanotolla.

Tunneyhteyden vahvistamiseksi käykää myös läpi seuraavia arjen tilanteita, miten ne näyttäytyvät omassa suhteessanne ja millaisia toiveita teillä olisi niiden suhteen.

 • Miten eroamme kotoa lähdettäessä ja kohtaamme toisen palatessamme?
 • Ruokailutilanteissa läsnäolo ja keskusteluyhteys?
 • Miten puramme stressiä ja huolia keskustelemalla?
 • Millaiset ovat nukkumaanmenorituaalimme?
 • Millaiset ovat aamurituaalimme?
 • Miten järjestämme yhteisen ajan toisillemme?
 • Sairastumiseen liittyvät rituaalimme?
 • Miten juhlistamme onnistumisiamme?
 • Miten käsittelemme tappioita tai menetyksiä?
 • Miten ystävyyssuhteemme toimivat?
 • Miten oma aika toteutuu parisuhteessamme?
 • Millaisia unelmia meillä on yhdessä ja erikseen?

Tämän paketin toivon antavan parisuhteellenne eväät parempaan tulevaisuuteen, mutta myös näkemyksen siitä onko suhteessa sellaisia solmukohtia, jotka tarvitsevat apua avaamiseen. Joku pari voi myös yksinkertaisesti todeta, että näkemysristiriidat ovat yksinkertaisesti niin isoja, ettei niiden selvittämiseen ole enää mitään haluja. Oli kullakin parilla miten tahansa se on täysin jokaisen parin oma asia. Kenelläkään ulkopuolisella ei ole asiaa puuttua päätöksiin, joita pari yhdessä suhteestaan tekee, edes terapeutti ei auttaessaan tee päätöksiä suhteen puolesta tai vastaan, vaan hän pyrkii ohjaamaan parin työskentelyä kohti parin asettamaa tavoitetta.

Tämä Corona-parisuhdepaketti on tehty teille kaikille, jotka haluatte parantaa suhdettanne. Yhteyttä minuun voi ottaa meilillä toivonkide@gmail.com tai klo 9-18 välisenä aikana puhelimitse 0400971319

Kaikella rakkaudella,

Maria Haanpää, seksuaaliterapeutti